VRIJ ALS DE WIND (LTD EDITION CD+DVD)Afbeelding vergroten
VRIJ ALS DE WIND (LTD EDITION CD+DVD)
 
 
 

VRIJ ALS DE WIND (LTD EDITION CD+DVD)

Artiest:
Releasedatum NL:
30 augustus 2013
Releasedatum BE:
30 augustus 2013
Configuratie:
CD+DVD
Barcode:
8718456018433
Bestelnummer:
AR 601843
 
VRIJ ALS DE WIND (LTD EDITION CD+DVD)Description

Is het mogelijk om een welhaast vergeten muziektraditie nieuw leven in te blazen, opnieuw op de kaart te zetten? Ja, dat kan. Ancora bewijst dat. Wie deze groep hoort zingen, waant zich onmiddellijk op volle zee om het in scheepvaarttermen te omschrijven. Want in die hoek vinden we Ancora: de aloude shantyliederen, maar dan in een fris nieuw jasje dat anno 2013 perfect blijkt te passen. De naam van de groep is overigens ontleend aan de Latijnse benaming voor ‘anker’.

Ancora brengt een buitengewoon aantrekkelijke mix van Shanty, Irish folk en pop. Patrick Jongschaap, Harm Wolters en Martin Dams, de drie mannen die samen Ancora vormen, zijn geen groentjes. Tot voor kort gingen zij namelijk door het leven als De Piratentoppers. Een paar jaar geleden bleken ze stuk voor stuk heimelijke liefhebbers van de aloude shantymuziek. Eigenlijk wisten ze dat niet van elkaar, maar ze ontdekten het bij toeval. Zo brak een fase aan waarin ze, onderweg naar optredens, samen de oude traditionele songs zongen om tenslotte de stap te wagen en hun hart te volgen. Ze besloten het serieus aan te pakken, zochten er de juiste mensen bij en gingen aan de slag. Uiteindelijk leidde dat tot het besluit om het roer dan ook helemaal om te gooien en het leven als Piratentoppers af te sluiten.

Na de single Vrij Als De Wind, die onlangs al verscheen, komt eind augustus het gelijknamige album uit. Dit album getuigt van een professionele aanpak, Niets is aan het toeval overgelaten. Ga maar na:
- Ze vroegen en kregen medewerking van John Sheahan (violist van The Dubliners), Kathy Kelly (van de Kelly Family), Neerlands topviolist Joost van Es en Jaap Kwakman van de 3 J’s op gitaar en mandoline
- Jan Keizer en zijn zoon Louis zorgden voor het overgrote deel van de Nederlandse teksten
- Er is een dvd gemaakt met daarop indrukwekkende clips van alle afzonderlijke tracks. De opnamen hiervoor vonden onder meer plaats op schepen in Nederland en in Ierland en de dvd bevat een fraaie ‘making of’
- Het album is geproduceerd door Edwin van Hoevelaak (o.a. Nick & Simon en Jeroen van de Boom)
- Album en dvd zijn verpakt in een fraai uitgevoerd digipack

Een deel van de 13 songs op het album zullen de luisteraar bekend voorkomen, zoals Who Come With Me (David’s Song) dat op krachtige wijze voor dit album opnieuw werd gezongen door Kathy Kelly; Kaap’ren Varen (Mannen Met Baarden), de aloude klassieker van Fungus; Whiskey In The Jar, bekend van The Dubliners; Groen Geel Blauw, de Ancora versie van de traditional Scarborough Fair, dat we vooral van Simon & Garfunkel kennen.
Tracklist
Videoclip
Delen
Delen op social media:

Naar productoverzicht